ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy z miętą i fiołkami

Sernik cytrynowy z miętą i fiołkami

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku obserwowałam wiosenny wysyp przepisów z wykorzystaniem fiołków bezczynnie. W tym, nie mogłam sama nie przygotować czegoś z dodatkiem tych ślicznych kwiatków!
Jak tylko okazało się, że wyrosły na moim ogródku zaczęłam szukać pomysłu na ich użycie. Padło na sernik, bo dawno go nie jadłam, a na białym tle fiołki mają duże pole do popisu :)
Serników było już u mnie kilka, więc musiałam wymyślić jakich inny niż dotychczas. Uznałam, że dobry może być sernik cytrynowy, a po namyśle dorzuciłam do niego jeszcze siekaną miętę.
Receptura jest stworzona przeze mnie, ponieważ musiałam nieźle kombinować, gdy masa gwałtownie się rozrzedziła po dodaniu soku z cytryny. Na szczęście wszystko wyszło ok i mogę Wam zademonstrować kolejny serowy wypiek :)
Składniki:
750g sera (trzykrotnie mielonego)
sok z jednej cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
garść posiekanych liści świeżej mięty
120g masła
1,5 szklanki cukru
cukier puder i woda na lukier (około pół szklanki cukru pudru, a wody tyle, aby uzyskał konsystencję śmietany)
fiołki do ozdobienia wierzchu
Do miksera wrzucamy masło i cukier. Ucieramy na gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do maślanej masy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie stopniowo dodajemy ser.
Wlewamy sok z cytryny i dodajemy mąkę ziemniaczaną, a także miętę.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, mieszamy delikatnie aby całość pozostała puszysta i lekka.
Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem i dekorujemy fiołkami.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/04/sernik-cytrynowy-z-mieta-i-fiokami.html