ßßß Cookit - przepis na Klopsiki zapiekane z sosem pomidorowym

Klopsiki zapiekane z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Witam Was serdecznie w tę ponurą Niedzielę... Pogoda nadal nie jest przesadnie miła, deszcz, deszcz ze śniegiem i niskie ciśnienie, to nie są rzeczy, które mi służą.
W ciężkie dni przed sesją ważne jest, żeby dobrze się odżywiać. Lekkie, pełne białka mięso, pomidory pełne likopenu i lekki ryż, to jest to co warto sobie przygotować :)
Przepis jest moją wersją dania, które podpatrzyłam w programie "Żołądek czy rozsądek".
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego z indyka (niesolonego)
cebula
2 ząbki czosnku
kromka chleba bezglutenowego lub bułka tarta
ulubione zioła, sól, pieprz
sos pomidorowy lub krojone pomidory w puszce/kartoniku
oliwa
ryż
ser do posypania
Kromkę chleba blendujemy, aż uzyska zacznie przypominać bułkę tartą. Łączymy z mięsem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę dodajemy do mięsa, drugą odkładamy na potem.
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i resztę przypraw, oraz chlust oliwy. Mieszamy dokładnie i formujemy małe klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pozostałą cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy klopsiki i dokładnie obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy są gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na patelni po klopsikach robimy sos: wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Przekładamy go na klopsiki.
Pieczemy całość 20 minut w 180-200 stopniach.
Podajemy z ryżem, posypane serem żółtym.
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/01/klopsiki-zapiekane-z-sosem-pomidorowym.html