Wykonanie
Witam Was serdecznie w tę ponurą Niedzielę... Pogoda nadal nie jest przesadnie miła, deszcz, deszcz ze śniegiem i niskie ciśnienie, to nie są rzeczy, które mi służą.W ciężkie dni przed sesją ważne jest, żeby dobrze się odżywiać. Lekkie, pełne
białka mięso,
pomidory pełne likopenu i lekki
ryż, to jest to co warto sobie przygotować :)Przepis jest moją wersją dania, które podpatrzyłam w programie "Żołądek czy rozsądek".

Składniki:0,5kg
mięsa mielonego z
indyka (niesolonego)
cebula2 ząbki
czosnkukromka
chleba bezglutenowego lub
bułka tartaulubione
zioła,
sól,
pieprzsos pomidorowy lub krojone
pomidory w puszce/kartoniku
oliwaryżser do posypaniaKromkę
chleba blendujemy, aż uzyska zacznie przypominać
bułkę tartą. Łączymy z
mięsem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Połowę dodajemy do
mięsa, drugą odkładamy na
potem.Do
mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
sól,
pieprz i resztę przypraw, oraz chlust
oliwy. Mieszamy dokładnie i formujemy małe klopsiki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i szklimy pozostałą
cebulę i posiekany ząbek
czosnku. Dorzucamy klopsiki i dokładnie obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy są gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego.Na patelni po klopsikach robimy sos: wlewamy
sos pomidorowy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.Przekładamy go na klopsiki.Pieczemy całość 20 minut w 180-200 stopniach.Podajemy z
ryżem, posypane
serem żółtym.
