Wykonanie
Po przepysznym obiedzie jaki dziś zjadłam razem z rodzicami trzeba było wymyślić jakiś deser, którego przygotowanie nie zajmie kilku godzin a efekt będzie ciekawy.Po szybkim rekonesansie okazało się, że mamy
serek mascarpone i
biszkopty, więc deser sam się nasunął - tiramisu!W wersji, którą pragnę Wam zaprezentować deser ten powstaje w ok 15 minut,
potem wystarczy go schłodzić i już.Szybkie tiramisu
Potrzebujemy:(nie
powiem ile czego, bo to zależy ile chcemy porcji i jakie mamy apetyty :P )
serka mascarponeżółtka (
żółtek)
cukrubiszkoptów (ja miałam
czekoladowe)
kawyjakiegoś
alkoholu dla wzmocnienia smaku (ja miałam
Malibu)wiórków
czekolady do posypania
Żółtka ucieramy z
cukrem na kogel -
mogel w misce postawionej na garnku z gotującą się
wodą (jeśli nie boimy się salmonelli i innych takich, to można zaryzykować surowizny...).Dodajemy do
żółtek ser mascarpone, ucieramy na gładko i sprawdzamy czy masa jest pyszna czy ewentualnie potrzebuje jakichś poprawek.
Biszkopty kruszymy i wsypujemy na dno naszych wybranych naczyń.
Kawę łączymy z
alkoholem i tą mieszanką nasączamy
biszkopty.Na
biszkopty wykładamy masę
serową, posypujemy wiórkami
czekolady i schładzamy ok godziny.
Uwaga: bardzo syte! Smacznego!