Wykonanie
I po weekendzie..Ja właśnie dojadam dzisiejszy przepyszny deser, który zrobiłam dla naszych gości i kusi mnie żeby zjeść jeszcze jeden pucharek...
Deser ten zrobiłam ze świeżych
malin, pokruszonych
biszkoptów i uwielbianego przez moją rodzinkę kremu z
serka mascarpone.
kre m:500ml
serka mascarpone250ml
śmietanki kremówki3
żółtka0,5 szkl.
cukrudodatkowo:pół koszyczka świeżych
malinpaczka
biszkoptów okrągłychNa początek ucieramy
żółtka z
cukrem w kąpieli
wodnej (w misce blaszanej na garnku z gotującą się
wodą) przez ok. 10 min. aż
cukier się rozpuści. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia (żeby przyspieszyć proces możemy włożyć miskę do zimnej
wody). Następnie ubijamy mikserem kremówkę na sztywno i kruszymy
biszkopty. Wystudzone na zimno
żółtka łączymy mikserem z
serkiem mascarpone i po łyżce dodajemy do kremówki. Chwilę miksujemy.Do przygotowanych salaterek nakładamy warstwami - porcja kremu, pokruszone
biszkopty, porcja kremu,
maliny i
biszkopty.Z powyższych składników wyjdzie nam 7-8 takich miseczek deseru.
Smacznego! :)