ßßß Cookit - przepis na Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

nazwa

Wykonanie

To chyba moja ulubiona potrawa Wigilijna... No może walczy o podium z rybą po grecku, ale obie nie mają sobie równych.
Potrzebujemy
0,5 k g ryby - u mnie mrożony halibut
włoszczyzny
żelaty ny
przypraw
ja j ka
ok pół bułki do namoczenia
GAZY opatrunkowej
Rybę rozmrażamy i m iel i my w maszynce do mięsa . Go t ujemy wywar z włoszczyzny, doprawiamy do smaku, bo to będzie nasz a gal aretka. Wywar przecedzamy. Rybę mieszamy z bułką przepuszczoną przez maszynkę i jajkiem, i doprawiam y solą, pieprzem i koperkiem. Zawijamy w gazę tak aby utworzył się wał ek i wrzucamy na wrz ący wywar. Go tujemy ok 20 minut.
Gdy wyjmiemy rybę przecedzamy wywar i dodajemy do niego żelatynę z g o dnie z instrukcją na jej opakowaniu.
Przekładamy rybę (bez gazy :P) na półmisek, ozdabiamy marchewką z wywaru i zalewamy wywarem z żelatyną. Studzimy, potem wstawiamy do lodówki i czekamy aż się zet nie.
Smacznego :)
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2012/12/ryba-w-galarecie.html