Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja szczerze lubię
ryby. Mimo to niekoniecznie mam ochotę jeść je ciągle w tej samej postaci - smażone, grillowane, duszone z warzywami... Czasem trzeba coś urozmaicić.Kotlety
rybne zawsze będą kojarzyły mi się z piątkowymi obiadami na szkolnej stołówce w mojej szkole podstawowej. Nie przepadałam za tamtejszymi obiadami, ale kotlety
rybne, jajeczne i ziemniaczane uwielbiałam i do tej
pory darzę je szczerym uczuciem ;) Jak do tej
pory nigdy nie udało mi się odtworzyć tych smaków w domu. Kotlety z
jajek są zupełnie inne w smaku, ziemniaczane również... Te kotlety
rybne może nie są wierną kopią tego co jadałam jako dziecko, ale zdecydowanie są przepyszne, zwłaszcza gdy podamy je z żelaznym "rybnym" zestawem -
ziemniaki +
kapusta kiszona.

Potrzeb ne nam:ok 500g
rybywłoszczyzna5
pieczareknatkabułka tar ta2
jajkas ól i pie przZ
włoszczyzny przygotowujemy
wywar, w któr ym następnie gotujemy ryb ę - około 20 - 25 minut.
Pieczarki kroim y - niekoniecznie drobno - i dusimy do miękkości. Ugotowaną
rybę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z duszonymi
pieczarkami . Dodajemy
przyprawy, posiekaną nat kę,
jajka i
bułkę tartą - tak, aby konsystencja był a odpowiednia do formowania ko tlecików.Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w b ułce tartej i smażymy.Smaczneg o!


Przepis dodaję do akcji Smaki dzieciństwa - może to nie domowy smak, ale przedszkole i podstawówka to w końcu część dzieciństwa, czyż nie?