ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne

Kotlety rybne

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja szczerze lubię ryby. Mimo to niekoniecznie mam ochotę jeść je ciągle w tej samej postaci - smażone, grillowane, duszone z warzywami... Czasem trzeba coś urozmaicić.
Kotlety rybne zawsze będą kojarzyły mi się z piątkowymi obiadami na szkolnej stołówce w mojej szkole podstawowej. Nie przepadałam za tamtejszymi obiadami, ale kotlety rybne, jajeczne i ziemniaczane uwielbiałam i do tej pory darzę je szczerym uczuciem ;) Jak do tej pory nigdy nie udało mi się odtworzyć tych smaków w domu. Kotlety z jajek są zupełnie inne w smaku, ziemniaczane również... Te kotlety rybne może nie są wierną kopią tego co jadałam jako dziecko, ale zdecydowanie są przepyszne, zwłaszcza gdy podamy je z żelaznym "rybnym" zestawem - ziemniaki + kapusta kiszona.
Potrzeb ne nam:
ok 500g ryby
włoszczyzna
5 pieczarek
natka
bułka tar ta
2 jajka
s ól i pie prz
Z włoszczyzny przygotowujemy wywar, w któr ym następnie gotujemy ryb ę - około 20 - 25 minut.
Pieczarki kroim y - niekoniecznie drobno - i dusimy do miękkości. Ugotowaną rybę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z duszonymi pieczarkami . Dodajemy przyprawy, posiekaną nat kę, jajka i bułkę tartą - tak, aby konsystencja był a odpowiednia do formowania ko tlecików.
Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w b ułce tartej i smażymy.
Smaczneg o!
Przepis dodaję do akcji Smaki dzieciństwa - może to nie domowy smak, ale przedszkole i podstawówka to w końcu część dzieciństwa, czyż nie?
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/02/kotleciki-z-gotowanej-ryby.html