Wykonanie
Wczoraj nasz lasek za oknem wierzgał jak
pies ogonem. To wszystko za sprawą porywistych frontów, jakie nadciągnęły nad Warszawę. Burza dla niektórych piękna, a dla niektórych straszna, na szczęście jest już tylko w pamięci. Dziś może troszkę chłodniej, ale za to bardziej rześko, a co za tym idzie, zamiast orzeźwiającego koktajlu przyszło mi ugotować danie iście obiadowe. No dobra… I tak bym je ugotowała, bo głodować w pracy nie zamierzam :) Tym razem postawiłam na warzywa, które zazwyczaj widzimy w leczo, ale połączyłam je z
kurczakiem i
kaszą pęczak. Wyszło ciekawie, a że jak zwykle garnek był pełny, to obiadek mamy zapewniony do środy włącznie.Składniki:

2 woreczki
kaszy pęczak (po 100 gram każdy)0,5 kg
piersi z kurczaka2
cukinie3/4 puszki
kukurydzy1
papryka czerwona2
pomidory1
cebula3 łyżki
koncentratu pomidorowegoPieprz czarny,
sól himalajska,
zioła prowansalskie,
pieprz cayenneŁyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Cebulę i
paprykę pokroiłam drobno i podsmażyłam na
oleju rzepakowym. Dodałam
kurczaka i smażyłam aż
kurczak przestał być surowy. Następnie dodałam
kukurydzę i pokrojoną w pół-plasterki
cukinię, przyprawiłam. Po kilku minutach dodałam jeszcze obrane i pokrojone w kostkę
pomidory. Dusiłam pod przykrywką, aż warzywa zmiękły i na koniec dodałam
koncentrat pomidorowy.
Kaszę pęczak ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i wymieszałam z przygotowanym sosem warzywnym. Tak powstało danie jednogarnkowe idealne na lato. Dodam, że teraz najlepsza jest
pora na takie leczo, bo nie jest to danie kosztowne (
cukinia,
pomidory i
papryka są przecież teraz najtańsze i warto korzystać :) ) Smacznego.