Wykonanie
Jak wiecie
rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ja bardzo lubię wersję pieczoną i dziś właśnie w ten sposób przyrządziłam
filet z dorsza. Może i danie nie jest kolorowe, ale z pewnością bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu.Składniki:
Filet z dorsza norweskiego (jedna porcja)15 dkg
pieczarek1 mała
cebulkaCytrynaPrzyprawa do ryb,
pieprz kolorowy,
czosnek suszony,
sól himalajska
Oliwa z oliwek,
olej rzepakowyZiemniaki ugotowane (może być równie dobrze
ryż)Przygotowanie:
Filet z dorsza obsypałam
przyprawą do ryb,
pieprzem kolorowym i suszonym
czosnkiem. Polałam lekko
oliwą z oliwek i zostawiłam na pół godziny, by wchłonął
przyprawy. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Dorsza piekłam na papierze do pieczenia przez około 25 minut, a 10 minut przed wyjęciem z piekarnika położyłam na nim kilka plasterków
cytryny.Na patelni rozgrzałam małą ilość
oleju rzepakowego i usmażyłam na niej drobno pokrojoną
cebulkę, aż osiągnęła złoty kolor. Dodałam drobno pokrojone
pieczarki i przyprawiłam
solą himalajską oraz
pieprzem.
Pieczarki były gotowe, gdy wyparowała z nich
woda.
Dorsza podawałam z
pieczarkami oraz ugotowanymi
ziemniakami w
przyprawie do ziemniaków.