ßßß Cookit - przepis na Pieczony dorsz z pieczarkami

Pieczony dorsz z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Jak wiecie rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ja bardzo lubię wersję pieczoną i dziś właśnie w ten sposób przyrządziłam filet z dorsza. Może i danie nie jest kolorowe, ale z pewnością bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
Filet z dorsza norweskiego (jedna porcja)
15 dkg pieczarek
1 mała cebulka
Cytryna
Przyprawa do ryb, pieprz kolorowy, czosnek suszony, sól himalajska
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Ziemniaki ugotowane (może być równie dobrze ryż)
Przygotowanie:
Filet z dorsza obsypałam przyprawą do ryb, pieprzem kolorowym i suszonym czosnkiem. Polałam lekko oliwą z oliwek i zostawiłam na pół godziny, by wchłonął przyprawy. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Dorsza piekłam na papierze do pieczenia przez około 25 minut, a 10 minut przed wyjęciem z piekarnika położyłam na nim kilka plasterków cytryny.
Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju rzepakowego i usmażyłam na niej drobno pokrojoną cebulkę, aż osiągnęła złoty kolor. Dodałam drobno pokrojone pieczarki i przyprawiłam solą himalajską oraz pieprzem. Pieczarki były gotowe, gdy wyparowała z nich woda.
Dorsza podawałam z pieczarkami oraz ugotowanymi ziemniakami w przyprawie do ziemniaków.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/08/pieczony-dorsz-z-pieczarkami.html