Wykonanie
Młoda kapustka już była, przyszedł czas na
młodą botwinkę. Dziś propozycja zdrowej czerwonej zupy, moim zdaniem wyszła rewelacyjna więc nic tylko próbować.

Składniki:1 ćwiartka
kurczaka (na
wywar, może być też przygotowany wcześniej
wywar warzywny)1 pęczek
młodej botwiny2
marchewki1
pietruszka2
młode ziemniaki2-3
jajka0,5 pęczka świeżego
koperkuSól himalajska,
pieprz kolorowy, świeży
tymianek, świeża
pietruszkaPrzygotowanie:Z
kurczaka przygotowałam
wywar i gdy
mięso z kurczaka było miękkie wyjęłam tak, aby móc ugotować zupę.
Marchewki i
pietruszkę obrałam, pokroiłam w talarki i wrzuciłam do
wywaru. Gotowałam około 10 minut, po czym dodałam pokrojoną drobno botwinę (razem z
buraczkami). Po 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki (umyłam je wcześniej ale nie obierałam ze skórki). Gotowałam jeszcze ale tak, by nie rozgotować
ziemniaków. Na koniec przyprawiłam: dodałam pokrojony drobno
koperek,
tymianek,
pietruszkę, dodałam
sól himalajską i
pieprz kolorowy. Na koniec dodałam pokrojone na mniejsze kawałki
udko z kurczaka, wymieszałam i zestawiłam z ognia. Zupę podawałam z
jajkami ugotowanymi na twardo. Było dziś u mnie zatem pysznie i wiosennie J