Wykonanie
Sezon na
młode polskie warzywa w pełni więc czas, by maksymalnie go wykorzystać. Ja zdecydowałam się na pyszną i zdrową zupę z
młodej kapusty. Ważne, by był w niej
koperek, bez niego nie byłby to ten sam smak.Składniki:1,5 litra
bulionu drobiowego lub warzywnego (w mojej
bulion na
udku z kurczaka)0,5 główki
młodej kapusty2 średniej wielkości
ziemniaki2
marchewkiPęczek
szczypiorku razem z
dymkamiPęczek świeżego
koperkuOlej rzepakowy do smażenia
Pieprz kolorowy,
sól himalajska,
pieprz cayenne,
lubczykPrzygotowanie:Najpierw zagotowałam i przygotowałam
bulion drobiowy. Pokroiłam drobno
dymki (bez
szczypiorku) i podsmażyłam w dużym garnku pod przykrywką na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego. Pokroiłam
marchewki w plasterki i dodałam do garnka, smażyłam jeszcze przez kilka minut, a w międzyczasie pokroiłam
kapustę w paski około 5-centymetrowe. Dodałam do garnka i zalałam przygotowanym
bulionem. Gdy warzywa się gotowały, obrałam
ziemniaki i pokroiłam w kostkę, dodałam do zupy po około 10-12 minutach gotowania. Zupę trzeba gotować, tak by
ziemniaki się nie rozgotowały. W trakcie gotowania jest to najlepszy moment na posiekanie
szczypiorku i
koperku, a także przyprawienie zupy (
pieprz kolorowy,
lubczyk i
cayenne). Jeżeli
bulion był słony, to oczywiście nie ma potrzeby dosalania. Z racji tego, że ugotowałam
bulion na
udku z kurczaka wybrałam chude
mięso i wrzuciłam do zupy, w wersji wegetariańskiej należy pominąć ten element. Przed zestawieniem z ognia dodałam posiekane
zioła. Polecam jeść zupę jeszcze ciepłą i delektować się
smakami wiosny :).