ßßß Cookit - przepis na Wiosenna zupa z młodej kapusty

Wiosenna zupa z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Sezon na młode polskie warzywa w pełni więc czas, by maksymalnie go wykorzystać. Ja zdecydowałam się na pyszną i zdrową zupę z młodej kapusty. Ważne, by był w niej koperek, bez niego nie byłby to ten sam smak.
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (w mojej bulion na udku z kurczaka)
0,5 główki młodej kapusty
2 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
Pęczek szczypiorku razem z dymkami
Pęczek świeżego koperku
Olej rzepakowy do smażenia
Pieprz kolorowy, sól himalajska, pieprz cayenne, lubczyk
Przygotowanie:
Najpierw zagotowałam i przygotowałam bulion drobiowy. Pokroiłam drobno dymki (bez szczypiorku) i podsmażyłam w dużym garnku pod przykrywką na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Pokroiłam marchewki w plasterki i dodałam do garnka, smażyłam jeszcze przez kilka minut, a w międzyczasie pokroiłam kapustę w paski około 5-centymetrowe. Dodałam do garnka i zalałam przygotowanym bulionem. Gdy warzywa się gotowały, obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę, dodałam do zupy po około 10-12 minutach gotowania. Zupę trzeba gotować, tak by ziemniaki się nie rozgotowały. W trakcie gotowania jest to najlepszy moment na posiekanie szczypiorku i koperku, a także przyprawienie zupy (pieprz kolorowy, lubczyk i cayenne). Jeżeli bulion był słony, to oczywiście nie ma potrzeby dosalania. Z racji tego, że ugotowałam bulion na udku z kurczaka wybrałam chude mięso i wrzuciłam do zupy, w wersji wegetariańskiej należy pominąć ten element. Przed zestawieniem z ognia dodałam posiekane zioła. Polecam jeść zupę jeszcze ciepłą i delektować się smakami wiosny :).
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/05/wiosenna-zupa-z-modej-kapusty.html