Wykonanie
Zrobione przed świętami, ale dzielę się pomysłem już po świętach. Tym razem nie moim, a zapożyczonym od osoby, która z moich dobrych znajomych z pewnością najlepiej zna się na żywności i zdrowym odżywianiu :) Myślę, że ta osoba dokładnie wie, że piszę o niej, a za przepis bardzo dziękuję :) Przygotowałam w ten sposób
jajka faszerowane
białym twarożkiem na trzy różne sposoby.

Składniki:6
jajek1 kostka białego
twarogu półtłustego1,5 opakowania małego
jogurtu naturalnego100 gram
łososia wędzonego na zimno0,5 puszki
tuńczyka w sosie własnym6-7
pieczarek2 łyżeczki tartego
chrzanu1 łyżka
oliwy do smażeniaŚwieży
szczypiorek,
rzodkiewka, opcjonalnie
koperek lub
natka pietruszkiSól himalajska,
pieprz czarnyPrzygotowanie:Najłatwiej zacząć przyrządzać
jajka od ich ugotowania na twardo. Ja w międzyczasie starłam
pieczarki na tarce i podsmażyłam je na patelni z odrobiną
soli himalajskiej i
pieprzu, tak by zdążyły później ostygnąć. Przygotowałam trzy miseczki na trzy różne farsze. W każdej z nich rozgniotłam widelcem po 1/3 kostki
twarogu i wymieszałam z 0,5 opakowania
jogurtu naturalnego. Gdy
jajka były już ugotowane, obrałam je ze skorupek i przekroiłam wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjęłam
żółtka i umieściłam po równo w miseczkach z
twarogiem.
Łososia pokroiłam bardzo drobno, najlepiej jak na tatara i dodałam do pierwszej miseczki. Do drugiej dodałam odsączonego z zalewy
tuńczyka, w trzeciej – podsmażone wcześniej
pieczarki. Każdą masę lekko posoliłam, wymieszałam i dodałam kolejno:Do miseczki z
twarogiem i
łososiem – pokrojony drobno
szczypiorek i łyżeczkę
chrzanu tartegoDo miseczki z
twarogiem i
tuńczykiem – pokrojoną w pół krążki
rzodkiewkę i pół łyżeczki
chrzanuDo miseczki z
twarogiem i
pieczarkami – pół łyżeczki
chrzanuKładłam poszczególne farsze na wcześniej pokrojone połówki
jajek. Życzę smacznego!