ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane twarożkiem na trzy sposoby

Jajka faszerowane twarożkiem na trzy sposoby

nazwa

Wykonanie

Zrobione przed świętami, ale dzielę się pomysłem już po świętach. Tym razem nie moim, a zapożyczonym od osoby, która z moich dobrych znajomych z pewnością najlepiej zna się na żywności i zdrowym odżywianiu :) Myślę, że ta osoba dokładnie wie, że piszę o niej, a za przepis bardzo dziękuję :) Przygotowałam w ten sposób jajka faszerowane białym twarożkiem na trzy różne sposoby.
Składniki:
6 jajek
1 kostka białego twarogu półtłustego
1,5 opakowania małego jogurtu naturalnego
100 gram łososia wędzonego na zimno
0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym
6-7 pieczarek
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka oliwy do smażenia
Świeży szczypiorek,rzodkiewka, opcjonalnie koperek lub natka pietruszki
Sól himalajska, pieprz czarny
Przygotowanie:
Najłatwiej zacząć przyrządzać jajka od ich ugotowania na twardo. Ja w międzyczasie starłam pieczarki na tarce i podsmażyłam je na patelni z odrobiną soli himalajskiej i pieprzu, tak by zdążyły później ostygnąć. Przygotowałam trzy miseczki na trzy różne farsze. W każdej z nich rozgniotłam widelcem po 1/3 kostki twarogu i wymieszałam z 0,5 opakowania jogurtu naturalnego. Gdy jajka były już ugotowane, obrałam je ze skorupek i przekroiłam wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjęłam żółtka i umieściłam po równo w miseczkach z twarogiem. Łososia pokroiłam bardzo drobno, najlepiej jak na tatara i dodałam do pierwszej miseczki. Do drugiej dodałam odsączonego z zalewy tuńczyka, w trzeciej – podsmażone wcześniej pieczarki. Każdą masę lekko posoliłam, wymieszałam i dodałam kolejno:
Do miseczki z twarogiem i łososiem – pokrojony drobno szczypiorek i łyżeczkę chrzanu tartego
Do miseczki z twarogiem i tuńczykiem – pokrojoną w pół krążki rzodkiewkę i pół łyżeczki chrzanu
Do miseczki z twarogiem i pieczarkami – pół łyżeczki chrzanu
Kładłam poszczególne farsze na wcześniej pokrojone połówki jajek. Życzę smacznego!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/jajka-faszerowane-twarozkiem-na-trzy.html