ßßß
Składniki:6 jajek1 kostka białego twarogu półtłustego1,5 opakowania małego jogurtu naturalnego100 gram łososia wędzonego na zimno0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym6-7 pieczarek2 łyżeczki tartego chrzanu1 łyżka oliwy do smażeniaŚwieży szczypiorek,rzodkiewka, opcjonalnie koperek lub natka pietruszkiSól himalajska, pieprz czarnyPrzygotowanie:Najłatwiej zacząć przyrządzać jajka od ich ugotowania na twardo. Ja w międzyczasie starłam pieczarki na tarce i podsmażyłam je na patelni z odrobiną soli himalajskiej i pieprzu, tak by zdążyły później ostygnąć. Przygotowałam trzy miseczki na trzy różne farsze. W każdej z nich rozgniotłam widelcem po 1/3 kostki twarogu i wymieszałam z 0,5 opakowania jogurtu naturalnego. Gdy jajka były już ugotowane, obrałam je ze skorupek i przekroiłam wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjęłam żółtka i umieściłam po równo w miseczkach z twarogiem. Łososia pokroiłam bardzo drobno, najlepiej jak na tatara i dodałam do pierwszej miseczki. Do drugiej dodałam odsączonego z zalewy tuńczyka, w trzeciej – podsmażone wcześniej pieczarki. Każdą masę lekko posoliłam, wymieszałam i dodałam kolejno:Do miseczki z twarogiem i łososiem – pokrojony drobno szczypiorek i łyżeczkę chrzanu tartegoDo miseczki z twarogiem i tuńczykiem – pokrojoną w pół krążki rzodkiewkę i pół łyżeczki chrzanuDo miseczki z twarogiem i pieczarkami – pół łyżeczki chrzanuKładłam poszczególne farsze na wcześniej pokrojone połówki jajek. Życzę smacznego!