Wykonanie
Jako pierwsze danie na moim blogu pojawia się a la zapiekanka z
kaszy jaglanej,
mięsa mielonego i
brokuła. Jako mama karmiąca, stopniowo staram się rozszerzać swój jadłospis. w dotychczasowych zapiekanych daniach brakowało mi sosu. Dzisiaj postanowiłam zaeksperymentować z beszamelem - na
mleku ryżowym i
oliwie :)

Potrzebne nam będą:- 1 szklanka
kaszy jaglanej- 400 g
mięsa mielonego (u mnie mielone z
indyka)- 1
brokuł- 1/2 szklanki
oliwy- 2 łyżki
mąki- 2 szklanki
mleka ryżowego-
majeranek-
bazylia-
sól-
pieprzDo gotowania:- naczynie żaroodporne- garnek
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą
wodą, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy
kaszę 2 szklankami
wody (możemy lekko posolić) i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut (aż
kasza wchłonie całą
wodę). Ugotowaną
kaszę zostawiamy do przestygnięcia.W tym czasie
mięso mielone doprawiamy wg swoich upodobań; u mnie tylko odrobina
soli, spora garść
majeranku oraz
bazylii.
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie z kilka kroplami
soku z cytryny (wówczas zachowa ładny zielony kolor).Beszamel:
oliwę podgrzewamy na lekkim ogniu, następnie dodajemy stopniowo
mąkę i energicznie mieszamy - najlepiej trzepaczką. Wówczas nie powstaną nam grudki. zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy 1 szklankę
mleka ryżowego, stawiamy ponownie na ogień, cały czas mieszając. Gdy sos nam będzie gęstniał dodajemy kolejną szklankę
mleka i co chwilkę mieszamy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy
solą i
białym pieprzem (wówczas sos będzie miał jednorodną jasną konsystencję).Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy
kaszę, następnie
mięso mielone, na
mięso brokuła pociętego na mniejsze różyczki. Na całość wylewamy
sos beszamelowy. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-60 minut.SMACZNEGO!!!