Wykonanie
Mój pomysł na ciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i
czekolada. Dzisiejsze słone
serowe ciastka ze słodkim
dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z
żółtym serem i
dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam.

Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego (mrożone lub domowe)
ser gouda lub
mozzarellaulubiony
dżem (
truskawkowy)
żółtko do posmarowania
ciastek z wierzchu
sól
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Płat ciasta kroimy na prostokąty 5x10 cm. Na środku każdego układamy łyżkę
startego sera, zostawiając czyste brzegi. Składamy na pół, zlepiamy brzegi a czubkiem noża robimy małe dziurki, nacięcia z wierzchu ciasta. Surowym
jajkiem smarujemy każde
ciastko, posypujemy szczyptą
soli. Pieczemy na papierze do pieczenia przez jakieś 10-15 minut. Podajemy z
dżemem, najlepiej
truskawkowym.
