ßßß
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, małe słodkości, ciasteczka francuskie z dżemem. Super kruche, mało słodkie. Jedyną słodkość stanowi środek wypełniony dżemem i posypka z cukru na wierzchu. Ciasteczka przygotowałam z przepisu jaki znalazłam w książce, którą dostałam od Cukru Królewskiego "Życie jest słodkie z cukrem królewskim".Są tam fajne przepisy na różne dania. A do ciasteczek użyłam mąki z Kłos-Pol, polecam Wam ich produkty, zajrzyjcie na stronę.Zapraszam na ciasteczko :-)Składniki:- 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol- 190 g zimnego masła- szczypta soli- 40 ml zimnej wody- ulubiony dżem - u mnie truskawkowy- 1 żółtko + łyżka wody do posmarowania ciastek- cukier gruby lub zwykły - około 20 g - do dekoracjiWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone zimne masło. Rozcieramy szybko placami, łącząc mąkę z masłem. Dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy w folię i chowamy na dwie godziny do lodówki.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy na placek grubości około 2-3 mm i wycinamy foremką kształty (najlepiej jednym kształtem). W co drugim ciastku na środku wycinamy okienko dowolnego kształtu. Dżem nakładamy łyżeczką na co drugie ciastko, smarujemy brzegi żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody, przykrywamy drugim ciastkiem z okienkiem w środku i dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy wierzch ciastek żółtkiem i posypujemy po wierzchu cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 25 minut do zarumienienia.Przechowujemy w zamknietym pojemniku.Smacznego :-)
