Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, małe słodkości,
ciasteczka francuskie z
dżemem. Super kruche, mało słodkie. Jedyną słodkość stanowi środek wypełniony
dżemem i posypka z
cukru na wierzchu.
Ciasteczka przygotowałam z przepisu jaki znalazłam w książce, którą dostałam od
Cukru Królewskiego "Życie jest słodkie z
cukrem królewskim".Są tam fajne przepisy na różne dania. A do
ciasteczek użyłam
mąki z Kłos-Pol, polecam Wam ich produkty, zajrzyjcie na stronę.Zapraszam na
ciasteczko :-)Składniki:- 200 g
mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol- 190 g zimnego
masła- szczypta
soli- 40 ml zimnej
wody- ulubiony
dżem - u mnie
truskawkowy- 1
żółtko + łyżka
wody do posmarowania
ciastek-
cukier gruby lub zwykły - około 20 g - do dekoracjiWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól i pokrojone zimne
masło. Rozcieramy szybko placami, łącząc
mąkę z
masłem. Dodajemy zimną
wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy w folię i chowamy na dwie godziny do lodówki.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy na placek grubości około 2-3 mm i wycinamy foremką kształty (najlepiej jednym kształtem). W co drugim
ciastku na środku wycinamy okienko dowolnego kształtu.
Dżem nakładamy łyżeczką na co drugie
ciastko, smarujemy brzegi
żółtkiem rozbełtanym z łyżką
wody, przykrywamy drugim
ciastkiem z okienkiem w środku i dociskamy brzegi widelcem. Smarujemy wierzch
ciastek żółtkiem i posypujemy po wierzchu
cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 25 minut do zarumienienia.Przechowujemy w zamknietym pojemniku.Smacznego :-)




