Wykonanie
Co prawda, znów korzystałem z gotowego
ciasta francuskiego, tylko i wyłącznie dlatego, że zostało mi od koszyczków, ale się zawziąłem i następnym razem jak znajdę trochę więcej czasu, sam przygotuję
ciasto francuskie.Tym razem przepyszne rogaliki z
dżemem, które wymagają od nas 5 min roboty.
Składniki :-
ciasto francuskie-
dżem (wedle uznania)-
żółtko-
cukier puder do posypania
Przygotowanie .1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.2.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty.3. Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemy ulubiony
dżem.4. Zawijamy rogaliki tak jak na zdjęciu - od szerszej strony do węższej.
5. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.6. Smarujemy z wierzchu
żółtkiem, aby nabrały złotego koloru.7. Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie wykładamy do naczynia i posypujemy
cukrem pudrem.S M A C Z N E G O ! ! !