Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.Składniki:0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna)0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcegopęczek młodychburaków z botwinąziemniaki5 jaj na twardoBarszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez 10 minut w bulionie drobiowym. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dorzucamy ziemniaki do bulionu i po kolejnych 10 minutach dodajemy posiekaną botwinę. Gotujemy wszystko przez 10 minut i na koniec dolewamy zakwas ale nie doprowadzamy już do wrzenia. Podajemy z pokrojonymi w ćwiartki jajkami.Dodatkowe wskazówki:Zakwas na barszcz: to właśnie dzięki domowemu zakwasowi nasz barszcz ma odpowiedni posmak i barwę. Przygotowanie go jest naprawdę proste. Wystarczy włoszczyznę i buraki zalać wodą i odstawić na kilka dni. Naprawdę warto zaczekać na ten efekt. Szczegółowa instrukcja i moje wskazówki w przepisie na zakwas.Bulion drobiowy: Skrzydełko z indyka obgotowuję przez chwilę. Wymieniam wodę i dodaję przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy). Gotuję około godziny. Przepis na bulion drobiowy . Do bulionu drobiowego dodajemy wody do żądanej tłustości zupy.