ßßß Cookit - przepis na Ogórki kwaszone po staropolsku

Ogórki kwaszone po staropolsku

nazwa

Wykonanie

Co prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki.
Składniki:
ogórki gruntowe (podobnej wielkości)
sól niejodowana (najlepsza kamienna)
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy)
korzeń chrzanu
koper
Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki:
Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką kopru i zalewamy przegotowaną wodą z solą. Wekujemy i po kilku dniach odstawiamy do spiżarki (na zimę).
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/03/ogorki-kwaszone-po-staropolsku.html