Wykonanie
Twarde i jędrne domowe
ogórki kiszone to najlepszy dodatek do obiadu, doskonale smakują z
pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę .

składniki na 5 litrowych słoików2 i 1/2 kg
ogórków gruntowych10 ząbków
czosnku10
liści laurowych15 ziaren
ziela angielskiego1 łodyga
kopru z kwiatostanemkorzeń
chrzanu5 liści
wiśni2 i 1/2 łyżki
soli kamiennejprzepis
Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy.Umyte słoiki wyparzamy, przygotowujemy nowe nakrętki.Do każdego słoika wkładamy po kwiatostanie
kopru, po 2 ząbki
czosnku ,obrany ze skórki korzeń
chrzanu. Do słoików wkładamy również po 2
liście laurowe , liść
wiśni i po 3 ziarna
ziela angielskiego. Na końcu ściśle układamy
ogórki.W garnku gotujemy 2 i 1/2 litra
wody z 2 i 1/2 łyżkami
soli .Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą zalewą do pełna , dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy. Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodne miejsce.