Wykonanie
Ogórki małosolne, które robię w wersji najprostszej i najszybszej, czyli zalewając zimną
wodą z kranu. Zawsze się udają. Są gotowe do jedzenia po 2-3 dniach.Nie wiem jak w innych miastach Polski, ale w Poznaniu jest całkiem przyzwoita
woda, dlatego robię na kranówce. Obawiałabym się jednak
wody warszawskiej, chyba, że się
mylę -
dajcie znać czy
ogórki wychodzą na tej wodzie.Zawsze możecie zrobić np. jeden słoik na kranówce, jeden na wodzie ze sklepu i porównać.Nie kupujcie
ogórków w dużych hipermarketach - raz kupiłam i były do wyrzucenia. Najlepiej kupować na małych bazarkach i od zaufanych sprzedawców.1,5-2 kg
ogórków gruntowych (najlepiej małych)2 litry zimnej
wody (u mnie kranówka)2 łyżki
soli (niejodowanej)
koperkorzeń
chrzanu2 liście
chrzanugłówka
czosnku4 liście
winogronu lub
porzeczkiOgórki dobrze wymyć w misce z
wodą.W każdym słoiku na dnie ułożyć pokrojone
przyprawy:
chrzan,
koper,
czosnek, liście.Następnie bardzo gęsto warstwę
ogórków, a na górę jeszcze trochę
kopru i
czosnku.
Wodę posolić, dokładnie wymieszać i wlewać do każdego słoika, a następnie szczelnie zakręcić.Najlepiej ustawić je w ciemnym miejscu lub przykryć ściereczką.Teraz tylko cierpliwie poczekać 2 dni i można się zajadać
ogórkami ;).Aby zapobiec procesowi kiszenia, po 2 dniach przenieść słoiki do lodówki.