ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe ogórki małosolne na kranówce

Ekspresowe ogórki małosolne na kranówce

nazwa

Wykonanie

Ogórki małosolne, które robię w wersji najprostszej i najszybszej, czyli zalewając zimną wodą z kranu. Zawsze się udają. Są gotowe do jedzenia po 2-3 dniach.
Nie wiem jak w innych miastach Polski, ale w Poznaniu jest całkiem przyzwoita woda, dlatego robię na kranówce. Obawiałabym się jednak wody warszawskiej, chyba, że się mylę - dajcie znać czy ogórki wychodzą na tej wodzie.
Zawsze możecie zrobić np. jeden słoik na kranówce, jeden na wodzie ze sklepu i porównać.
Nie kupujcie ogórków w dużych hipermarketach - raz kupiłam i były do wyrzucenia. Najlepiej kupować na małych bazarkach i od zaufanych sprzedawców.
1,5-2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych)
2 litry zimnej wody (u mnie kranówka)
2 łyżki soli (niejodowanej)
koper
korzeń chrzanu
2 liście chrzanu
główka czosnku
4 liście winogronu lub porzeczki
Ogórki dobrze wymyć w misce z wodą.
W każdym słoiku na dnie ułożyć pokrojone przyprawy: chrzan, koper, czosnek, liście.
Następnie bardzo gęsto warstwę ogórków, a na górę jeszcze trochę kopru i czosnku.
Wodę posolić, dokładnie wymieszać i wlewać do każdego słoika, a następnie szczelnie zakręcić.
Najlepiej ustawić je w ciemnym miejscu lub przykryć ściereczką.
Teraz tylko cierpliwie poczekać 2 dni i można się zajadać ogórkami ;).
Aby zapobiec procesowi kiszenia, po 2 dniach przenieść słoiki do lodówki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ekspresowe-ogorki-maosolne-na-kranowce.html