Wykonanie
Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko
mieć pod ręką zamiast słodkości.

Składniki:ćwiartka
żółtej paprykićwiartka
czerwonej paprykipół
ogórkamarchewkałyżka
kukurydzydowolne warzywaWarzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki.Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok
marchewki lub
kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na
kalarepki i
rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam z kupowaniem zagranicznych warzyw czy też
polskich szklarniowych o tej
porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna.
Póki co, przy braku pomysłów, polecam posiać bardzo wartościową
rzeżuchę. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko ale łatwiej nam będzie czekać na wiosnę w takich warzywnych kolorach.