Wykonanie
Na pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy
serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez
proszku do pieczenia itp.
Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.
Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow jak na zdjęciu. A okrągłe
biszkopty robimy na papierze do pieczenia.Składniki:4
jajka80 g
mąkipół szklanki
cukru (lub mniej)szczypta
soliłyżka
soku z cytryny (mozna pominać)łyżka soku z
pomarańczy (można pominąć)łyżka
kakao ( można pominąć)
Białka jaj oddzielam od
żółtek. Nastawiam mikser z
białkami i
solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram
żółtka z
cukrem, dodaję sok z
cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu
mąki i
kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na
ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta. Będą wtedy miały kształt typowych płaskich biszkopcików. Z foremek
ciadtka wychodzą wyższe.Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam
ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.