Wykonanie
Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani
sody ani
proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z
białek jaj. Można użyć
mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera
mleka.
Biszkopt jest idealną bazą do
tortów. Dziś prezentuję
biszkopt z dodatkiem
kakao.
Składniki :8
jajek150 g
mąki tortowej lub kukurydzianej.2 łyżki
kakaoszczypta
soliszklanka
cukru2 łyżki
soku z cytrynycynamon (opcjonalnie)
Białka z
solą ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy
mąkę i
kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę
cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany
bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.
Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.Z podanej ilości składników można zrobić tort czterowarstwowy czyli ciasto można pokroić na 4 blaty.