ßßß
składniki:250 g cukru185 g mąki6-7 białek1 szczypta soli1 łyżeczka soku z cytrynyMąkę przesiać, dodać 80 g cukru (z 250). Białka spienić mikserem na wolnych obrotach, dodać sok z cytryny oraz sól. Zwiększyć obroty i ubijać na sztywno, ale nie za bardzo. Masa powinna być rzadsza niż białka ubijane do bezy. Ponownie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. Ubijać jeszcze przez chwilę, aż całość nieco zgęstnieje. Wyłączyć mikser i dodawać mąkę w kilu partiach, mieszając delikatnie łyżką między każdą porcją. Gotową masę przełożyć do keksówki o wymiarach 11x33 cm i piec w 160 ° C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wraz z formą odwrócić do góry dnem, ułożyć na kratce i studzić. Wyjąć z formy i podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.Smacznego! :)przepis z UgotujmyTo.pl
