Wykonanie
Biszkoptowe ciasteczka w kształcie bałwanków w oczekiwaniu na zimę.
Składniki:4
jajka80 g
mąkipół szklanki
cukru (lub mniej)szczypta
soliłyżka
soku z cytryny (mozna pominać)łyżka soku z
pomarańczy (można pominąć)łyżka
kakao ( jeśli
ciastka mają być brązowe)
Białka jaj oddzielam od
żółtek. Nastawiam mikser z
białkami i
solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram
żółtka z
cukrem, dodaję sok z
cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu
mąki i
kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na
ciastko.Foremki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam
ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.