Wykonanie
Szybkie, łatwe i przyjemne
ciasteczka, dla niezapowiedzianych gości450g
mąki tortowej250g
masła250g
cukru2
jajkaszczypta
soliolejek aromatyczny (zapach dowolny, ja użyłam
pomarańczowego)
Masło (w temperaturze pokojowej) mieszamy razem z
cukrem), dodajemy
jajka,
sól i olejek. Powstałą masę dodajemy do przesianej
mąki i wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Szprycę do
ciastek napełniamy
ciastem i wyciskamy na blaszkę do pieczenia wybrane kształty. Pieczemy ok.10-15 min w temp.180C.Zamiast szprycy niektórzy używają nakładek do maszynki do mielenia. Jeżeli nie posiadamy żadnej z tych rzeczy możemy ręcznie uformować kulki z ciasta i delikatnie rozgnieść je na blaszce (pamiętając o zachowaniu odstępów
między ciastkami).Smacznego!Powiązane wpisy:
Biszkopt z
jabłkamiLeśny mech (wersja inna niż wszystkie)