Wykonanie
Wiosna nadeszła pełną parą, a wraz z nią sezon
szparagowy :) Coraz bardziej popularne są u nas
zielone szparagi. Ze względu na swoją sprężystą strukturę nadają się one do sałatek, risotto i.. tart! W tym przepisie wykorzystałam oba rodzaje
szparagów, gdyż te białe mają intensywniejszy smak i świetnie komponują się z
tuńczykiem i
oliwkami.1
tarta o średnicy 28cmPrzygotowanie: 30 min (plus ok. 2h na upieczenie bazy do tarty)Pieczenie: ok. 40 minSkładniki1 baza o średnicy 28cm – przepis znajdziesz tutaj: Baza do tarty z ciasta kruchego300ml
mleka4
jajka250g białych
szparagów140g
zielonych szparagów140g
tuńczyka z puszki (w sosie własnym)150g
serka mascarpone40g czarnych
oliweksiekana
pietruszkasiekany
kopereksól i
pieprzPrzygotowaniePrzygotuj b azę do tarty z ciasta kruchego .Obierz
szparagi i pokrój na kawałki (zdj. 1 i 2).
Szparagi ugotuj osobno.Na zielone wystarczy 2-3 min.Po ugotowaniu, natychmiast schłodź
szparagi i osusz papierem kuchennym.Odcedź
tuńczyka i wyciśnij z niego nadmiar płynu.
Oliwki pokrój w plastry.Zmiksuj
jajka z
mlekiem,
ziołami,
solą i
pieprzem (zdj. 3).Ułóż
szparagi,
tuńczyka,
oliwki i
mascarpone na dnie bazy do tarty, pozostawiając niewielką ilość każdego ze składników na później (zdj. 4).Zalej
miksem mleka i
jajek.Ułóż pozostałą partię składników (zdj. 5).Piecz przez ok 40 min. w temp. 180 st. C.
Tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u