ßßß Cookit - przepis na Tarta szparagowa z tuńczykiem i mascarpone

Tarta szparagowa z tuńczykiem i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Wiosna nadeszła pełną parą, a wraz z nią sezon szparagowy :) Coraz bardziej popularne są u nas zielone szparagi. Ze względu na swoją sprężystą strukturę nadają się one do sałatek, risotto i.. tart! W tym przepisie wykorzystałam oba rodzaje szparagów, gdyż te białe mają intensywniejszy smak i świetnie komponują się z tuńczykiem i oliwkami.
1 tarta o średnicy 28cm
Przygotowanie: 30 min (plus ok. 2h na upieczenie bazy do tarty)
Pieczenie: ok. 40 min
Składniki
1 baza o średnicy 28cm – przepis znajdziesz tutaj: Baza do tarty z ciasta kruchego
300ml mleka
4 jajka
250g białych szparagów
140g zielonych szparagów
140g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
150g serka mascarpone
40g czarnych oliwek
siekana pietruszka
siekany koperek
sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotuj b azę do tarty z ciasta kruchego .
Obierz szparagi i pokrój na kawałki (zdj. 1 i 2).
Szparagi ugotuj osobno.Na zielone wystarczy 2-3 min.
Po ugotowaniu, natychmiast schłodź szparagi i osusz papierem kuchennym.
Odcedź tuńczyka i wyciśnij z niego nadmiar płynu.
Oliwki pokrój w plastry.
Zmiksuj jajka z mlekiem, ziołami, solą i pieprzem (zdj. 3).
Ułóż szparagi, tuńczyka, oliwki i mascarpone na dnie bazy do tarty, pozostawiając niewielką ilość każdego ze składników na później (zdj. 4).
Zalej miksem mleka i jajek.
Ułóż pozostałą partię składników (zdj. 5).
Piecz przez ok 40 min. w temp. 180 st. C.
Tarta jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2015/05/tarta-szparagowa-z-tunczykiem-i.html