ßßß
Cookit - przepis na Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną
Składniki
Wątróbka z kurczaka
Wieprzowina - łopatka
Marchew
Pietruszka
Seler
Cebula
Jajko
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz
Sól
Gałka muszkatołowa
Suszona żurawina
Wywar
Wieprzowina gotowana
Wykonanie
Pasztet robiłam wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dodać do przepisu
żurawinę
. Pasztet wyszedł wyjątkowo dobry z nutą
słodyczy
.
Składniki:30 dag
wątróbki z kurczaka
40 dag
łopatki wieprzowej
30 dag brzuszka1/2 kg
mięsa z kurczaka
(
pierś z kurczaka
, udko - ja wykorzystałam
mięso
wcześniej ugotowane i zamrożone)2
marchewki
2
pietruszki
1/2
selera
2
cebule
3
jajka
2-3
liście laurowe
3-4
ziela angielskiego
kilka ziaren
pieprzu
sól
1
gałka muszkatołowa
2 garście
suszonej żurawiny
ok. 150 ml
wywaru
z
gotowanej wieprzowiny
z warzywamiPotrzebne będą 2 foremki prostokątne, wysmarowane
margaryną
i obsypane
bułką tartą
.Wykonanie:
Wątróbkę
dusimy na patelni z
cebulą
. Doprawiamy
solą
. We wrzątku gotujemy pokrojoną w kawałki
łopatkę
i brzuch (dodajemy
ziele angielskie
,
liście laurowe
,
pieprz
w ziarenkach). Dodajemy
marchewki
,
pietruszki
i
seler
. Doprawiamy
solą
. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie
mięso wieprzowe
i warzywa wyjmujemy z
wywaru
. Do dużego naczynia wkładamy ostygnięte ugotowane
mięso wieprzowe
, warzywa,
wątróbkę
z
cebulą
i rozmrożone
mięso z kurczaka
. Dodajemy startą
gałkę muszkatołową
,
jajka
,
żurawinę
. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Do smaku przyprawiamy
solą
i
pieprzem
. Pieczemy ok. 1 godziny 1 temp. 180 st.C
Źródło:
http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/04/pasztet-wieprzowo-drobiowy-z-zurawina.html
Przepisy powiązane
Pasztet z suszoną śliwką
Pasztet z suszoną śliwką
Pasztet z suszoną śliwką
Pasztet z suszoną śliwką
Pasztet z suszoną śliwką
Składniki powiązane (0)