Wykonanie
Jest zima a w sklepach można kupić importowane
truskawki. Co prawda, nie są tak pyszne jak nasze
krajowe latem, ale cóż -skusiłam się na ich zakup. Trafiłam na wyjątkowo słodkie. Postanowiłam więc przygotować tartę.

Kruchy spód:200 g
mąki2 łyżki
cukru pudru100 g zimnego
masła1
jajkoszczypta
soli250 gram
sera mascarpone (schłodzonego)4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka glukozysok z 2
cytryn średniej wielkości (soczystych)300 ml
śmietanki kremowej 30% (schłodzonej)Dodatkowo:
truskawki (może być nawet 1/2 kg) - ja miałam tylko 25 dkgpokrojone
orzechy włoskieWykonanie
spodu:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy
cukier, schłodzone pokrojone
masło,
jajko i szczyptę
soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do180 st.C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Nawijamy na wałek i przenosimy na formę. Dokładnie układamy na dnie i na bokach. Wystające kawałki odcinamy. Nakłuwamy widelcem dno. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i dociskamy np.
fasolą. Zapiekamy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia, pozostawiając
fasolę i jeszcze zapiekamy do 10 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjmujemy z pieca i schładzamy w formie.

Wykonanie kremu:Kremówkę wlewamy do dużej miski. Ubijamy na wysokich obrotach 1-2 minuty. Dodajemy
cukier puder i glukozę i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania właściwej konsystencji. Następnie dodajemy
serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy
sok z cytryny Ina niskich obrotach chwilkę ubijamy. Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy
truskawki (w całości lub pokrojone). Posypujemy
orzechami. Smacznego.
