Wykonanie
Dla mięsożerców to dobra propozycja podania
golonki. Zapraszam do gotowania.Składniki:
golonka bez kości ok. 1 kg2 duże
cebulesól,
pieprzoliwa100 ml
wody1 łyżka
smalcuSkładniki na sos:1/2 szklanki
oliwyrozmarynsłodka papryka w proszku2
liście laurowe2 ziarenka angielskie2 ząbki
czosnkupieprz kolorowy mielony1 łyżka
mioduCzosnek pokroić. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i wymieszać.
Golonkę opalić na gazie, aby pozbyć się szczeciny. Następnie pokroić na kilka części (wielkości małej pięści). Oprószyć obficie
solą i
pieprzem. Wlać 2 łyżki
oleju i wymieszać. Po ok. 20 minutach rozgrzać
smalec na patelni i opiec kawałki dość mocno. Do żaroodpornego naczynia wsypać pokrojoną grubo
cebulę. Na nią wyłożyć usmażone kawałki
mięsa. Polać sosem. Wlać 100 ml
wody i zapiekać 1 godzinę w temp. 180 st.C