Wykonanie
Forgotten Kashubian food.
Cudze chwalicie ,swego nie znacie …i sporo w tym prawdy.Kocham odkrywać nowe smaki ,te zapomniane z dzieciństwa na nowo jak i zupełnie nowe, szczególnie te nasze, regionalne. Będąc niedawno na Jarmarku Dominikańskim degustowałem potrawy przygotowane przez kaszubskie gospodynie. Smacznie podjadłem, trochę podpatrzyłem i pogawędziłem. Dowiedziałem się ,że na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, znajduje się prawie 80 potraw przyrządzanych w województwie pomorskim wg starych, tradycyjnych receptur Pomorzan. Lista ta świadczy o bogactwie naszego kulinarnego dziedzictwa. Ponieważ obecnie mieszkam na Kaszubach czuję się spadkobiercą i spadkodawcą co niniejszym czynię. Wiem już co to są plince ,pulki, pomuchle, szneki z glancem ,ruchancie, krelka w cieście listkowym ,które ukradł nam Napoleon czy kuch kaszebski.W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy
drób, a wśród niego
gęś.
Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona.Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się okrasa czyli po kaszubsku
obona.
Składniki.Surowe
mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś.
Przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek ,może być też cząber.Wykonanie.
Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać
przyprawy i wymieszać .Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać w lodówce.Dawniej okrasę zalewano
smalcem z gęsich jelit ,aby się nie psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.I co robić z tą
oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi.
Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone
oboną są wspaniałe.Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.Jest doskonała do okraszania tłuczonych
ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z
cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne
mleko,
maślanka.Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski (nie tylko)
chleb na ziemniakach.
Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak
oliwa z oliwek. Spożywanie
smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL.
Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200stop.CKaszubi kochają gęsi i
smalec ,bo mają sporo powodów.
Smalec gęsi jest stosowany nie tylko w kuchni , ale ma zastosowanie lecznicze. Czystym wytopionym
smalcem smaruje się niczym maścią chore miejsca, np. podrażnioną skórę lub przy przeziębieniu klatkę piersiową i plecy.Stosowano go nie tylko do leczenia ludzi, ale i zwierząt. Troskliwe gospodynie smarowały
smalcem gęsim wymiona krów ,by nie doszło do zapalenia.
Smalec traktowano też jako środek konserwujący ,natłuszczano nim buty skórzane i uprząż dla koni.Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi.