ßßß Cookit - przepis na My pieczemy przygotowane mięso w zamkniętej brytfance – czasami kaczor jest taki duży, że wypełnia ją całą.

My pieczemy przygotowane mięso w zamkniętej brytfance – czasami kaczor jest taki duży, że wypełnia ją całą.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Brytfankę wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy na 170 stopni, po jakimś czasie stopniowo podnosimy temperaturę do 220 stopni i w tej temperaturze pieczemy tak długo, aż wytopi się aromatyczny smalec. A gdy się to stanie, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni, polewamy kaczkę niewielką ilością wody i pieczemy dalej.
Całkowity czas pieczenia powinien wynosić tyle, ile waży nasza sztuka; gdy kaczor ma 2,5 kg – pieczemy go 2,5 godziny. Mięso wyjmujemy a smalec zlewamy do innego naczynia.
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=927