Wykonanie
Kimizu sauce with jerusalem artichoke.

Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do
ogórka i
rzodkiewki.Składniki.

3
żółtkaszczypta
soli duża1 łyżeczka
cukru3 łyżki
octu winnego3 łyżki
wody1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki wasabiTowarzystwo.8 cm
ogórka1 topinambur4
krewetkiWykonanie.Wszystkie składniki zmiksować.Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć.Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce.Oczyszczone, osolone
krewetki obgotować przez 15 sekund.
Ogórek i topinambur pokroić w cienkie plasterki.Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu.