Wykonanie
Upały nie ustępują. Na szczęście od kilku dni stołuję się głównie u mojej Babci, więc nie muszę stać po pracy na kuchenką i gotować codziennie obiadów. Nie narzekam, ponieważ Babcia gotuje wspaniale i do tego tylko to co lubię. Kochana kobieta - co ja bym bez niej zrobiła! :)A ja dzisiaj zaproponuję Wam pyszne pikle, które zimą sprawdzą się jako dodatek do obiadów lub jako przegryzka na imprezie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymagają większego wysiłku.

SKŁADNIKI: (na 3-4 słoiki 300ml)2 kg
ogórków gruntowych (użyłam tych lekko wyrośniętych)3 gałązki
koprupo 2 kulki
ziela angielskiego na słoikpo liściu laurowym na słoikMarynata:3 szklanki
wody1 szklanka
octu winnego1 szklanka
cukru2 łyżeczki
soliłyżka
gorczycyPRZYGOTOWANIE:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry.
Koper również kroimy. W wyparzonych słoikach układamy pokrojone
ogórki, kilka części pokrojonego
kopru,
liść laurowy oraz
ziele angielskie.Przygotowujemy marynatę. Składniki marynaty umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy by troszkę przestygła, a następnie jeszcze ciepłą zalewamy słoiki z
ogórkami.Zakręcone słoiki umieszczamy w dużym garnku i podgrzewamy do czasu, aż
woda zacznie się gotować. Słoiki pasteryzujemy (gotujemy) ok. 7 minut na wolnym ogniu, następnie przekładamy je na ściereczkę go góry dnem. Gdy ostygną można je schować do szafki czy piwnicy.

