ßßß
SKŁADNIKI: (na 3-4 słoiki 300ml)2 kg ogórków gruntowych (użyłam tych lekko wyrośniętych)3 gałązki koprupo 2 kulki ziela angielskiego na słoikpo liściu laurowym na słoikMarynata:3 szklanki wody1 szklanka octu winnego1 szklanka cukru2 łyżeczki soliłyżka gorczycyPRZYGOTOWANIE:Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Koper również kroimy. W wyparzonych słoikach układamy pokrojone ogórki, kilka części pokrojonego kopru, liść laurowy oraz ziele angielskie.Przygotowujemy marynatę. Składniki marynaty umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy by troszkę przestygła, a następnie jeszcze ciepłą zalewamy słoiki z ogórkami.Zakręcone słoiki umieszczamy w dużym garnku i podgrzewamy do czasu, aż woda zacznie się gotować. Słoiki pasteryzujemy (gotujemy) ok. 7 minut na wolnym ogniu, następnie przekładamy je na ściereczkę go góry dnem. Gdy ostygną można je schować do szafki czy piwnicy.
