Wykonanie
Grilled salmon fillet in Italian cabbage.


Składniki.40 dag filet z
łososiaprzyprawa do ryb0,5
cytryna4
ziemniaki100 ml.
śmietana 36%1
żółtko8 dag
ser mozzarella4 liście
kapusta włoska10 dag
pieczarkipieprzolej do smażenia
szczypiorekWykonanie.Filet z
łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać
przyprawą do ryb, skropić
cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie
przyprawami.
Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować około 15 minut, odlać i opiec na patelni.Liście
kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć na desce po dwa liście. Filety z
łososia grillować krótko z obu stron na patelni.
Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.Na rozłożonych liściach
kapusty rozłożyć
łososia i na każdym położyć podsmażone
pieczarki. Liście zwinąć.
Śmietanę, wymieszać z
żółtkiem, dodać
ser i wszystko wymieszać .
Łososia zwiniętego w liście
kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać
śmietaną z
serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone
ziemniaki. Wstawić do piekarnika na 15 minut temp. 190 o C.Po wyjęciu i rozłożeniu na talerze,
ziemniaki posypać
szczypiorkiem.