Marinated shrimp with black lentils.Składniki.7 dużych krewetek150g soczewicy czarnej1 łyżeczka przyprawy KucharekMarynata.125ml oliwy z oliwek80ml soku z cytryny2 łyżki musztardy ziarnistej2 łyżki miodu2 łyżki koperkuSos jogurtowokoperkowy150g jogurtu gęstego2 łyżki koperku posiekanego1/2 łyżki soku z cytryny1 łyżka kaparów konserwowych1 ząbek czosnku zmiażdżonyWykonanie.Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy.Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h, przewracając od czasu do czasu.Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody.Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą różowe i upieczone w środku.Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami.