ßßß Cookit - przepis na Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym.

Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym.

nazwa

Wykonanie

Marinated shrimp with black lentils.
Składniki.
7 dużych krewetek
150g soczewicy czarnej
1 łyżeczka przyprawy Kucharek
Marynata.
125ml oliwy z oliwek
80ml soku z cytryny
2 łyżki musztardy ziarnistej
2 łyżki miodu
2 łyżki koperku
Sos jogurtowo koperkowy
150g jogurtu gęstego
2 łyżki koperku posiekanego
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kaparów konserwowych
1 ząbek czosnku zmiażdżony
Wykonanie.
Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy.
Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h, przewracając od czasu do czasu.
Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody.
Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą różowe i upieczone w środku.
Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/04/marynowane-krewetki-na-czarnej.html