ßßß
1 kg ziemniaków1 pęczek świeżych ziółsólpieprzgałka muszkatołowa50g masła100 ml śmietana kremówka 36%Ciasto.30 dag mąki15 dag masła1 jajo1 żółtkosól szczypta1 łyżeczka sezamu czarnegoWszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka.Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem.Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko.Piec 1 h w temp.180stop.Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę.