Wykonanie

Jest to przepis na ekspresową choinkę.Składniki.2 szkl.
cukru3 łyżki
kakao1 torebka przypraw do piernika1 kostka np .Kasi0,5 szkl.
wody4
jajka2 szkl
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo rondelka wsypać
cukier wymieszany z
kakao i
przyprawami do piernika gotowymi, a jeszcze lepiej swoimi ,dodać tłuszcz i wlać
wodę. Podgrzewać mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Ostudzić.Do zimnej masy dodać
żółtka, wymieszać i wsypać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać dokładnie.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem.Przełożyć do foremki-choinki (lub innej, ale to już nie będzie świąteczna choinka) i piec w temp.180 stop. około 50 min.Po upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała.Wesołych Świąt.
Czekoladowo-
kardamonowe ciasteczka świąteczne.Składniki.25dag
mąki pszennej1 łyżka
kakao12,5 dag
cukru12,5dag
masła10 dag
czekolady z
kardamonem2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
olejek pomarańczowyMasło utrzeć z
cukrem i następnie z
jajkami. Stopić
czekoladę i ostudzoną dodać do masy
maślanej, dodać aromat.
Mąkę przesiać z proszkiem ,
kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta.Piec w temp.180 stop.10-12min.Jeżeli nie mamy
czekolady z
kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego
kardamonu.