ßßß
4 szt. por2 pomidory1 cytryna-sok1 żółtko1 łyżka wody1 łyżeczka musztardy Dijon2 łyżeczki masła1 łyżka bazylii posiekane1 łyżeczka oliwki1 łyżeczka zielony pieprzsól morska, pieprz białyPory kupujemy świeże i niezbyt grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły.Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem.Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym ogniu lub łaźni wodnej. Na końcu dodać musztardę ,delikatnie wymieszać.Kawałki pora odcedzić, posmarować masłem.Na środku talerza ułożyć masę pomidorową, na niej kąski pora ,polać wokół kremem musztardowym i posypać ziarnami zielonego pieprzu.Ci, którzy spróbują tego wspaniałego dania, na pewno poszerzą krąg wielbicieli dań z pora.