Wykonanie

Czas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową.

Składniki:0,5 kg piersi z
indyka lub
kurczaka10 dag
płatków migdałowych ,uprażonych1 puszka fig w zalewie słodkiej
sólpatyczkiGlazura.100ml
oliwy1 ząbek
czosnku1 łyżka
musztardy ostrej1 łyżka
miodu1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Mięso pokroić w szerokie paski o grubości 1 cm i uformować w kształt owalnego lizaka.Posolić.Wstawić do lodówki ,aby później łatwo wbić patyczek.Przygotować glazurę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Połączyć
oliwę z
musztardą ,
miodem i
cytryną ,dodać
czosnek.
Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą .Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą.Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach.Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone
figi i polać resztą glazury.Szaszłyczki w migdałach podać z glazurowanymi
figami .Jako dodatek dla bardziej głodnych proponuję
ryż. Możemy zrezygnować z fig na rzecz innych ingrediencji.