ßßß
 
            
         350-400 g świeżego, surowego łososia ze skórą (płat)400- 450 g soli3 łyżki soku z cytryny3 łyżki musztardy ( najlepiej musztardy z Dijon)2 łyżki miodu2 ząbki czosnkuŁososia umyć i osuszyć, usunąć łuski i ości. Na dno szklanego naczynia z pokrywką , nieznacznie większego od kawałka ryby ( np. 16x12x6 cm. ) wsypać 1/4 soli, ułożyć łososia i posypać resztą soli, aby całą ryba była przykryta solą. Naczynie szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na 48 godz.
350-400 g świeżego, surowego łososia ze skórą (płat)400- 450 g soli3 łyżki soku z cytryny3 łyżki musztardy ( najlepiej musztardy z Dijon)2 łyżki miodu2 ząbki czosnkuŁososia umyć i osuszyć, usunąć łuski i ości. Na dno szklanego naczynia z pokrywką , nieznacznie większego od kawałka ryby ( np. 16x12x6 cm. ) wsypać 1/4 soli, ułożyć łososia i posypać resztą soli, aby całą ryba była przykryta solą. Naczynie szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na 48 godz. Po tym czasie wyjąć łososia , opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć. Naczynie , w którym był łosos, również umyć , będzie się w nim marynowała ryba. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do krojenia, posypać szczyptą soli i płaską częścią noża rozetrzeć na głądką pastę . Sok z cytryny, musztardę , miód i czosnek wymieszać w miseczce na dość gęstą pastę, do naczynia wlać 1/4 marynaty, włożyć łososia i polać resztą marynaty - całą ryba powinna być pokryta marynatą .
Po tym czasie wyjąć łososia , opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć. Naczynie , w którym był łosos, również umyć , będzie się w nim marynowała ryba. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do krojenia, posypać szczyptą soli i płaską częścią noża rozetrzeć na głądką pastę . Sok z cytryny, musztardę , miód i czosnek wymieszać w miseczce na dość gęstą pastę, do naczynia wlać 1/4 marynaty, włożyć łososia i polać resztą marynaty - całą ryba powinna być pokryta marynatą .
 Naczynie zamknąć i umieścić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie łosoś jest gotowy . Podawać z chlebem lub bułką ,pokrojony na cienkie plastry.
Naczynie zamknąć i umieścić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie łosoś jest gotowy . Podawać z chlebem lub bułką ,pokrojony na cienkie plastry.