Wykonanie
            Myślę, że 
burak czerwony jest warzywem niedocenionym, przynajmniej współcześnie. W czasach PRL-u i w czasach barów był niezastąpiony i słusznie. O tym, że sok z 
buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już 100 lat temu. Dzisiaj czerwony 
burak budzi jeszcze większe zainteresowanie ze względów medycznych. Jego odczyn wybitnie zasadowy dobry jest dla mięsożerców. 
Buraki dobrze wpływają na trawienie, przyczyniają się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Zawierają duże ilości fitoestrogenów, które mogą zmniejszać dolegliwości wieku, przejściowego i ma wiele innych zalet, a przede wszystkim jest smaczny.
Buraczki i 
jabłka smakosza-faszerowane.2 
buraki czerwone2 
jabłka winne1 łyżka 
masła½ szkl. 
śmietany 18% kwaśnej1 łyżka 
chrzanusok z ½ 
cytrynysól, 
cukier, 
pieprz młotkowany
Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,1 
jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.Drugie 
jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce 
masła z 
cukrem, skropić 
sokiem z cytryny.Wnętrze 
buraczka i 
jabłka skropić 
cytryną i posypać 
pieprzem .Środek 
buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi 
jabłkami, a wnętrze 
jabłka, startym 
burakiem posypanym 
pieprzem.
Chrzan wymieszać ze 
śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch 
buraczka i 
jabłka.Osobno podać 
sos chrzanowy.Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają 
buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.