Wykonanie
Myślę, że
burak czerwony jest warzywem niedocenionym, przynajmniej współcześnie. W czasach PRL-u i w czasach barów był niezastąpiony i słusznie. O tym, że sok z
buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już 100 lat temu. Dzisiaj czerwony
burak budzi jeszcze większe zainteresowanie ze względów medycznych. Jego odczyn wybitnie zasadowy dobry jest dla mięsożerców.
Buraki dobrze wpływają na trawienie, przyczyniają się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Zawierają duże ilości fitoestrogenów, które mogą zmniejszać dolegliwości wieku, przejściowego i ma wiele innych zalet, a przede wszystkim jest smaczny.
Buraczki i
jabłka smakosza-faszerowane.2
buraki czerwone2
jabłka winne1 łyżka
masła½ szkl.
śmietany 18% kwaśnej1 łyżka
chrzanusok z ½
cytrynysól,
cukier,
pieprz młotkowany
Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,1
jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.Drugie
jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce
masła z
cukrem, skropić
sokiem z cytryny.Wnętrze
buraczka i
jabłka skropić
cytryną i posypać
pieprzem .Środek
buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi
jabłkami, a wnętrze
jabłka, startym
burakiem posypanym
pieprzem.
Chrzan wymieszać ze
śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch
buraczka i
jabłka.Osobno podać
sos chrzanowy.Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają
buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.