Wykonanie
Składniki:1 duży różowy
pstrąg4 plasterki
cytryny2 łyżki posiekanej
pietruszki4 dkg
masłaPrzyprawa do rybSos:½ szklanki
śmietany 18%2 łyżki
chrzanu2 łyżki
majonezu1 kwaśne
jabłkoCukier,
sól,
pieprz.
Pstrąga filetować, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną
przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku
cytryny, pozostałe 4 posypać
pietruszką. Na filety z
pietruszką, położyć te z
cytryną. Folię aluminiową natłuścić
masłem. Pozostałe
masło położyć na każdym
pstrągu.
Pstrągi zawinąć w folię i piec w piekarniku około 20 minut.W czasie w którym pieczemy
pstrąga zrobić do niego sos.
Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .PS. Jeżeli posiadamy
pieprz cytrynowy, to zamiast
przyprawy do ryb posypać odrobiną
soli i tym
pieprzem. Należy pamiętać, dodając
cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną
wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego
pstrąga.