ßßß
 
            
         Składniki:1 duży różowy pstrąg4 plasterki cytryny2 łyżki posiekanej pietruszki4 dkg masłaPrzyprawa do rybSos:½ szklanki śmietany 18%2 łyżki chrzanu2 łyżki majonezu1 kwaśne jabłkoCukier, sól, pieprz.
Składniki:1 duży różowy pstrąg4 plasterki cytryny2 łyżki posiekanej pietruszki4 dkg masłaPrzyprawa do rybSos:½ szklanki śmietany 18%2 łyżki chrzanu2 łyżki majonezu1 kwaśne jabłkoCukier, sól, pieprz.
 Pstrąga filetować, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku cytryny, pozostałe 4 posypać pietruszką. Na filety z pietruszką, położyć te z cytryną. Folię aluminiową natłuścić masłem. Pozostałe masło położyć na każdym pstrągu. Pstrągi zawinąć w folię i piec w piekarniku około 20 minut.W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego pstrąga.
Pstrąga filetować, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na 4 kawałki. Oprószyć odrobiną przyprawy do ryb. Na 4 położyć po plasterku cytryny, pozostałe 4 posypać pietruszką. Na filety z pietruszką, położyć te z cytryną. Folię aluminiową natłuścić masłem. Pozostałe masło położyć na każdym pstrągu. Pstrągi zawinąć w folię i piec w piekarniku około 20 minut.W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.Jest to danie szybkie, banalnie proste w wykonaniu, a smakuje w połączeni z tym sosem rewelacyjnie. Jeszcze jedno. Zrobiłem sobie całego takiego pstrąga.