Wykonanie
2 duże
pomarańcze15 dag
cukru2 łyżki
miodu1/2
laski wanilii50 g
czekolady gorzkiejPomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.Powycinać ze skórki 1 cm paski.Skórki zalać zimną
woda i gotować na małym ogniu 5 min.Odcedzić i czynność powtórzyć. Odcedzić i ściąć albedo (biały miąższ).Z
cukru i szklanki
wody ugotować
syrop, dodać
miód i
wanilię. Smażyć skórki na wolnym ogniu 30 min, aż będą szkliste. Odstawić na noc. Następnie smażyć 15 min. Wyjąć z
syropu, osączyć, najlepiej na metalowej kratce i trochę obsuszyć.W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę (można dodać 2 łyżki
masła i 2 łyżki kremówki).Skórki zanurzyć w
czekoladzie, ułożyć na kratce i czekać niecierpliwie, aż ta kusząca delikatność zastygnie.