Wykonanie
Łososia wyfiletować ( usunąć ości i zdjąć skórę ) osolić, skropić
cytryną.Kilka
pieczarek pokroić w plasterki, przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, posolić i popieprzyć świeżo zmielonym
pieprzem.Zrobić beszamel. Do garnuszka włożyć
masło, roztopić dodać
mąkę, wymieszać i dolewać
mleko, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Sos ma być gęsty. Pod koniec mieszania dodać
sól i odrobinę gałki muszkatowej. Jak sos trochę przestygnie dodać do niego usmażone
pieczarki.
Łososia usmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju. Pod koniec smażenia skropić go na patelni
białym winem.
Łososia przełożyć na blachę. Polać obficie gęstym beszamelem z
pieczarkami. Całość posypać wiórkami świeżo startego
parmezanu i zapiec w piekarniku. Smacznego