Wykonanie
URODZINOWE PIEROGI RUSKIE Z
SOSEM CZOSNKOWYMTak to już dokładnie rok jak postanowiłam stworzyć Alexandra's Cuisine - moje małe królestwo gdzie relaksuję się i spełniam kulinarnie.Dziękuję tym bardziej wszystkim Wam
Drodzy Czytelnicy za tak duża frekwencję (już prawie 19tys. odsłon). Mam nadzieje, że nadal będziecie
śledzić moje perypetie w kuchennym świecie... A zatem życzę sobie i Alexandra's Cuisine (skromnie) 100lat, aby inspiracji kulinarnych nigdy mi nie zabrakło! A Wam
Drodzy Czytelnicy, abyście zainspirowani moimi przygodami też spróbowali coś stworzyć jeśli np tylko czytacie :D Dziękuję Wszystkim za miłe słowa i komentarze. Dziękuję, że jesteście z Nami!!!

Dzisiaj z okazji Pierwszych Urodzin Alexandra's Cuisine nie znajdziecie przepisu na tort, ponieważ nie było czasu, ale za to wrócimy do tradycji, czyli tego co lubię najbardziej... A dokładnie rzecz ujmując nadeszła
pora na przepis na domowe pierogi ruskie :)SKŁADNIKI:200g
twarogu półtłustego,około 1kg
ziemniaków,
mąka pszenna,
woda,1
cebula,
przyprawy:
chilli,
pieprz,WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Dodajemy do nich
twaróg - najlepiej cały farsz przecisnąć przez specjalną maszynkę do
sera i
ziemniaków. Mieszamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Łączymy wszystko ze sobą. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól i
olej. Stopniowo dodając ciepłą
wodę wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, następnie podzielić je na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.Gotować do miękkości w osolonym wrzątku, przez około 3 - 5 minut po tym jak wypłyną na wierzch. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Zwykle podaję z
sosem czosnkowym zrobionym w domowym zaciszu.
SOS CZOSNKOWY:Potrzebny na będzie
jogurt naturalny - najlepiej tak na oko 1/2 dużego opakowania. Wlewamy go do małej miseczki i mieszamy z suszonymi
płatkami chilli,
pieprzem, odrobiną
octu winnego. Do tej mieszanki wyciskamy przez praskę jeden ząbek
czosnku (u mnie jeden duży dzisiaj, ale to zależy od preferencji).

Czyż nie wyglądają cudownie? To najlepszy prezent urodzinowy !!! Uwielbiam pierogi !!!SMACZNEGO !!!
