Wykonanie
Brak pomysłu na Halloweenowy deser... I wyszła:BABKA ORZECHOWA

Składniki:1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16g)200g
orzechów laskowych (posiekanych – ja rozbiłam młotkiem)3 łyżeczki
proszku do pieczenia250g
mąki1 kostka masła/
margaryny4
jajka1 kieliszek
rumu (ciemnego)do posypania –
cukier puder.Wykonanie:Ucieramy
masło z
cukrem zwykłym i
waniliowym na jasną masę. Szczególną uwagę należy zwrócić na trudność utrzymania w rękach miksera – nie zrażajmy się. Powoli dodajemy
jajka – po każdym solidnie miksujemy powstałą masę. Polecam ucierać około 10minut, aby masa zrobiła się puszysta. Następnie dodajemy posiekane
orzechy. Ja rozbijałam je młotkiem, więc miałam troszkę większe kawałki. Przesiewamy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z
orzechami, którą międzyczasie powoli miksujemy. Kiedy nasze ciasto będzie już pięknie puszyste dolewamy kieliszek
rumu. Ja dolałam 1,5 kieliszka – po prostu bardzo lubię
rum i nie mogłam się oprzeć.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wkładamy do niego ciasto na 60 minut.

Dekorujemy
cukrem pudrem...Oczywiście muszę się przyznac, że koleżanka na blogu, którym się inspirowałam użyła blachy na keks, ale ja niestety takowej nie posiadam... ale chyba nie jest tak źle prawda?!
Powiem prawdę, że jestem dumna z mojego starego piekarnika WROZAMET - tym razem nie popalił babeczki :o)SMACZNEGO!
