Wykonanie
Przepyszny, słodko kwaśny torcik. Chrupiąca z wierzchu i piankowa wewnątrz
beza, cudownie kwaśny krem
cytrynowy i słodki
granat. Polecam! :) Szczerze przyznam, że to mój pierwszy wypiek z lemon
curd... szkoda, że tak późno go odkrywam... Jest przepyszny!- sok wyciśnięty z 3
cytryn i skórka z nich otarta- 2
żółtka- 2
jajka- 200 g
cukru- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej (czubata)- 1 łyżeczka
oliwy na
bezy (dwa blaty o średnicy 18 cm):- 3
białka- 150 g drobnego
cukru- 1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 0,5 łyżeczki
octu winnegododatkowo: pół
granatu
Przygotowanie:LEMON
CURD: wszystkie składniki na krem (oprócz
oliwy) umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, gotować przez 2 minuty mieszając. Dodać
oliwę i podgotować dodatkowe 2 minuty. Przetrzeć przez sitko jeśli pojawią się jakiekolwiek grudki. Gorący lemon
curd włożyć do słoiczka i odstawić do wystygnięcia (słoik sam powinien "zaciągnąć" i wekowanie nie będzie konieczne). Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.BLATY
BEZOWE:
Białka ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo - łyżeczka po łyżeczce dodawać
cukier. Piana ma być biała, sztywna i lśniąca. Nie mogą być w niej wyczuwalne kryształki
cukru. Dodać
mąkę i
ocet. Miksować jeszcze przez 2 minuty.Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim dwa
okręgi o średnicy 18 cm i wyłożyć na nie pianę. Wyrównać łyżką.
Bezy piec około godzinę. Temperatura pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ja piekłam
bezy w 75 stopniach przez 10 minut (tu z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika),
potem 30 minut w 50 stopniach, następnie 20 minut w 25 stopniach.
Bezy po upieczeniu były kruche z zewnątrz i piankowe wewnątrz. Jeśli chcemy uzyskać efekt całkowicie suchej
bezy należy ją dłużej suszyć w piekarniku.Wystudzone blaty
bezowe przełożyć lemon
curd, wierzch
tortu również posmarować kremem i posypać
granatem.Podawać od razu po przełożeniu kremem.

SMACZNEGO! :)