Wykonanie
Żebym musiała szukać moich przyrządów kuchennych w zabawkach dziecka, to jakieś szaleństwo! Na szczęście silikonowa wyciskarka do
cytryn jest jedną z jego ulubionych "zabawek" więc leżała na wierzchu. Po zlokalizowaniu sprzętu mogłam zrobić przepyszne domowe lemon
curd - i to bez dodatku
masła. Już prawie zjadłam całe:D Polecam, jest po prostu rewelacyjne. (chociaż jest mało przezroczyste, bo się zagapiłam i zapomniałam mieszać przez chwilę)

Przepis pochodzi z bloga Strawberries&CreamPotrzebujemy:sok i skórkę otartą z czterech
cytryn1 łyżkę
mąki ziemniaczanej2
żółtka2 całe
jajka (
żółtka +
białka)230 g
cukruziarenka z jednej
laski wanilii1 łyżeczka
oliwy z oliwekWszystkie składniki oprócz
oliwy z oliwek umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Dodajemy
oliwę z oliwek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gotowe lemon
curd przelewamy przez sitko (żeby miało gładką konsystencję). Smacznego!