Wykonanie
Dziś ciasto mocno
gruszkowe. Jest wprost przepyszne. Szczególnie smakowało małym łakomczuszkom. Poszło błyskawicznie, ledwo udało mi się przechwycić jedno zdjęcie. A przepis podpatrzony tutaj i lekko zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki:1,5 szklanki
oleju1 szklanka
cukru1 szklanka
wody8 pełnych łyżek
kakao10 jaj4 łyżki
cukru3 szklanki
mąki2 łyżeczka
sody2 łyżeczka proszku szczypta
soliWykonanie:
Wodę,
olej,
cukier i
kakao gotujemy. Odstawić do wystudzenia. Ubić
białka dodać
cukier, po 1
żółtku i masę
kakaową. Ciągle ubijać dodać
mąkę,
sodę i proszek. Ciasto przełożyć do blaszki 22x37 upiec i przekroić na 2 blaty.Masa do przełożenia:850 g
gruszek z puszki1 łyżka
cukru2
jajkabudyń śmietankowy1 łyżka
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
galaretka gruszkowa1
margarynaWykonanie:
Gruszki pokroić w kostkę.
Syrop uzupełnić
wodą, tak aby było 0,5 l. W niewielkiej ilości wymieszać
jaja,
mąkę i
budyń. Resztę
syropu zagotować i ugotować jak
budyń. Do gorącego budyniu wsypać
galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie wmiksować
margarynę i dodać pokrojone
gruszki. masę wyłożyć na pierwszy blat placka i przykryć drugim.Masa śmietanowa:1/2 l
śmietany 30%3
galaretki gruszkowe1 szklanka wrzątku5 sztuk białych michałkówWykonanie:
Śmietanę ubić, dodać tężejącą
galaretkę gruszkową wyłożyć na 2 placek posypać pokruszonymi białymi michałkami.Smacznego!